Bestil inden kl. 12.00, så sender vi samme dag (man-fre). 
10-6-2021

Termer | Logotryk og grafik

Logotryk på emballage og indpakning er i særdeleshed blevet populært. I dag kan mange iværksættere også hoppe med på bølgen og pakke med logotape eller gavebånd, som ikke kræver et enormt kundekartotek. For mange er der dog en række nye termer, som man lige skal have lidt kendskab til for, at komme i gang med special trykte emballager.
Termer | Logotryk og grafik
Hvilket filer er de mest brugte? Og hvilken type fil kan jeg få trykt på emballage?
Når det kommer til emballage med logotryk, så er det vigtigste at filen er i tilstrækkelig høj opløsning, så filens motiv med billed og/eller tekst kan ses uden pixelering. Filer i for lav opløsning vil fremme og synliggøre pixels (firkanterne) i billedet, og gøre teksten ulæselig eller sløre billedet, så det ser uskarpt ud.

Her finder du en række termer, der belyser nogle af de grafiske termer der anvendes i forbindelse med filer til logotryk.
Jakodan
Jakodan
Jakodan
Customised emballage betyder at personliggøre et emne. Når det kommer til emballage, kan det farves og trykkes med logo, slogan, mønster eller andet print, som giver en rød tråd for brandet. Den unikke emballage med logotryk kan gøre emballagen genkendelig, og få den til at fremstå som en værdiskabende reklamesøjle og skabe glæde for din kunde. 

Logotryk er en virksomheds unikke logo trykt eller printet på logotape, gavebånd, postordreposer, boblekuverter, bæreposer, gaveposer, postæsker og lignende. Hos Jakodan kan du få logotryk på emballage og indpakningsartikler. 

Logo filen er en vector grafisk fil, som gør den skalérbar - så den kan skaleres ned til tryk på et smalt silkebånd eller op til en stor papkasse uden at logoet forvrænges og mister kvalitet. Vector filer er dermed ideelle til logotryk, så skal du have lavet et logo, så skal det altid laves i vector format. Vector filer der kan anvendes til logotryk kan eksempelvis være EPS, AI og PDF. 

Vector filen er fantastisk, idet den giver mulighed for skalering til lille bitte og til kæmpestort uden at det visuelle indhold går på kompromis. Vector filen består af en masse koordinater, som linjer og polygoner fra matematiske formler. Derfor fylder vector filer ikke så meget, som billedfiler eks. JPEG der gemmes i pixels.

Pixels er sammensat af ordene picture og element. Det er fordi elementerne af et billede består af pixels, og pixels er dermed de små firkanter der udgør et billede fra din PC. Et billede med 400 pixels er af lav opløsning, og man vil kunne se firkanterne tydeligt. Til sammenligning har et HD tv en høj opløsning på 1.080 x 1.920 - altså 2 mio. pixels, og de fleste kameraer i dag tager billeder der er over 10 megapixels, hvilket svarer til over 10 mio. små firkanter (pixels) i billedet. 

DPI står for dots per inch og angiver hvor tæt prikkerne er placeret på et printet materiale. DPI anvendes ved trykte medier, og Jo højere DPI jo mere information er der per tomme, og jo mere blæk skal printeren bruge. Det anbefales ikke at anvende en DPI på under 300 til print. 

PPI er pixels per inch / Pixels per tomme som angiver pixels-tætheden på en skærm, og PPI anvendes derfor til digitale medier. Billedfiler i eksempelvis JPEG og PNG er defineret i PPI, som angiver den digitale størrelse. Smartphone, computer og tv skærme er også defineret i PPI, og bliver løbende optimeret, så der vises en højere skærm-opløsning. Billeder der skal vises på web gemmes ofte i lav opløsning 72 DPI, så de hurtigt kan loades. Website billeder vises ofte i opløsningen 795×300 pixels, og skal gerne fylde max. 150 kb. for optimal SEO værdi. 

Rasteriserede billeder er billeder der er sammensat af en gruppe små pixels. PNG, JPEG og GIF er konstrueret af raster, som modsat en vector fil er sammensat af en masse koordinater. Rasteriserede billeder bliver pixelerede, når man zoomer ind på billedet og når man gemmer filen som JPEG eller PNG vil det fremstå som lav i opløsningen (kvaliteten) og kan ikke bruges til logofiler. 

JPEG er ‘Joint photographic experts group’ som er det hyppigst anvendte billede format online. Fordelen ved JPEG er at det fylder mindre end PNG, men den kan dog ikke fremstå med transparens som PNG. Når Billedet skaleres ned i størrelse og gemmes, så vil kvaliteten forringes og pixels vil fremstå tydeligere.  

PNG står for portable network graphics og anvendes ligesom JPEG ofte på digitale medier. Formater fylder flere kb, men er god til at bevare farve indholdet, og kan fremstå gennemsigtigt - eksempelvis ved logo filer. 

EPS betyder encapsulated postscript. Denne fil anvendes normalvis til at gemme logoer. EPS filer er vector baserede og af højopløselig grafik, hvorfor de er ideelle til logoer. De fleste design softwares kan generere EPS filer. 

IA er Adobe illustrator filer, som de fleste logoer renderes i. Her skabes mange af de grafiske identiteter du møder. Når filen hedder .ia så er den formentlig stadig i udviklingsfasen, og kan kun åbnes i Illustrator programmet. Herfra kan programmet generere en .eps fil, som kan anvendes til flere formål. 

TIF står for tagged image file, som er en raster fil af højeste opløsning. Dette er ofte billeder, hvor kvaliteten gemmes og bevares uden komprimering. Filer fylder dog væsentlig, og anvendes typisk til tryksager. 
PSD er photoshop filer fra det mest anvendte billedredigeringsprogram. Fordelen ved at billeder gemmes som .psd er at der kan arbejdes videre på og fortsat kan redigeres på billedet, og så komprimeres kvaliteten ikke, som hvis det var gemt til en JPEG. Fra Photoshop kan billeder gemmes til raster filer som JPEG, PNG m.m.

PDF er portable document format, og er det mest brugte fil program i verden. Det kan fremvise raster filer og tilmed vector filer, hvilket gør PDF anvendeligt til tryksager. 

Rentegnet fil betyder at din grafiker har udført din grafiske idé til virkelighed med et grafisk program, så dit logo bliver vektoriseret, og fremstår i høj opløsning uden pixelering. Den rentegnede fil vil ofte være af formatet; en AI, EPS eller PDF fil.

RGB står for red, green og blue. Farvesystemet anvendes til visuelt skærm materiale, som digitale billeder til websider osv. Farvesystemet kan skabe flere typer af farver end CMYK, og systemet fungerer på den måde at der kan skabes forskellige farver ved at kombinere forskellige mængder af rød, grøn og blå. 

CMYK er et farvesystem til tryksager. Systemet består af 4 farver cyan, magenta, yellow og key (sort). Jo, mere farverne blandes jo mørkere bliver de, modsat RGB systemet. Laver du tryksager i RGB format i stedet for CMYK, så vil dine billeder fremstå kedelige og nedtonede i farverne. 

Pantone farver er et farvesystem der er udviklet af firmaet Pantone. farvesystemet fra Pantone er anvendt af designere, virksomheder og trykkerier, for at lette kommunikationen om farver. Systemer består af over 3.000 farver med hver deres specifikke Pantone kode. 

Farvekort anvendes i forbindelse med farvevalg til logotryk på emballage og indpakning. Når du skal vælge farve til dit logobånd, så kan du vælge en farve ud fra vores online farvekort med farvetoner fra hele farveskalaen. 

Beskæringsmærker er de små fine linjer på en trykklar PDF, som angiver hvor siden skal beskæres. Hvis billedet ikke rettes ved beskæring, kan der komme en hvid kant. Du kan undgå dette ved, at køre billedet helt ud til bleed (beskæringen), som kan rettes i et grafisk program som Indesign.  

Bleed anvendes til tryksager, og påføres i Indesign ved opstart af dokument. Typisk påføres en bleed på 3 mm. Hvis du fører billedet helt ud til bleed kan du sikre, at der ikke kommer en hvid kant om dit foto. 

Prægning i papir betyder at papiret påføres en proces, så papiret får en 3D effekt hvor man kan se et logo, tekst eller en figur. 

Metallisk tryk kan anvendes på eksempelvis papir. Hvis der skal trykkes med metallisk farve, så kan der vælges en metallic farvetone fra Pantone skalaen. Nogle tryk udføres tilmed med folie, hvilket giver et særligt autentisk udtryk, idet reelle metaller er folieret på papiret. 

Vandbaseret tryk er det miljøvenlige valg, i modsætning til oliebaseret farve. Dette skyldes at vandbaseret farve kan opløses med vand, og det oliebaseret farve opløses med mineralsk terpentin. Oliebaseret maling kan tilmed have svære lugtgener. Den vandbaserede trykfarve skal man blot være opmærksom på vil udviskes hvis denne påføres vand. Hvis du tager Jakodan’s farvede postæsker med ud i regnen, så vil trykket reagere på vand. 

Offset tryk er en metode til at trykke farve på papir via en trykplade af metal. Teknikken er baseret på tilgangen om at olie skyr vand. Metoden er meget effektiv til at trykke i yderst høj kvalitet, men metode med trykplade af metal er mere kompliceret end digitalt tryk, idet der skal støbes en trykplade til hvert enkelt farve i tryk designet. Leveringstiden kan tilmed være længere, men til gengæld kan stykprisen blive lavere ved store oplag.

Klichén anvendes eksempelvis til tryk på logotape. Klichéen er en slags trykplade, som sættes i trykkerimaskinen og trykker dit logo på tapen. Klichéen er ofte fremstillet af silikone materiale, så den er bøjelig og kan sættes på en valse (et aflangt rør). Herved kan valsen dreje rundt i maskinen og køre farven på tapen. For hver farve der skal trykkes, skal der fremstilles en kliché, derfor er det dyrere at få trykt i flere farver. 

Silikonepladen der anvendes til tryk er som nævnt ovenfor en bøjelig og fleksibel trykplade, der kan anvendes til logotryk på eksempelvis tape. Silikoneplader findes også i kontorstempler, som man for eksempel kan lave stempel på papir med.  

Trykpladen er en af de ældste teknikker til at arbejde med tryksager. Her blev der anvendt trykplader af træ, og i dag anvendes flere materialetyper til fremstilling af trykplader, såsom gummi, silikone, metal og plastik. Trykpladen til et maskinelt trykkeri vil ofte være en fleksibel og blød trykplade af fx. silikone, som kan sættes på en valse (rulle), så trykpladen kan rulle henover tusindvis af poser, papir, æsker eller tape.  

Valsen der anvendes til tryk på emballage er en form et aflangt rør, som man sætter en trykplade på. På den måde kan valsen trykke logo på emballage som plastic poser, ved at poserne kører under rullen med farve. Trykpladen man benytter til en valse vil ofte fremstilles af et bøjeligt materiale som gummi eller silikone.

Positiv tryk kan trykkes på tape og papir, og genkendes ved at der ikke trykkes en baggrundsfarve, så selve emballagens farve er synlig - om det er hvid, brun eller transparent tape. Derimod trykkes der blot et mønster eller tekst i mindst én farve, hvilket gør positivt tryk på tape til den mest prisvenlige logo trykte emballage.

Negativ tryk kendetegnes ved at der trykkes en baggrundsfarve og der trykkes i mindst én farve. Når klichéen er fremstillet til 1 farvet negativt tryk, så vil der ikke trykkes hvor der skal være logo eller mønster. Det vil sige, at det blot er bunden der trykkes og ikke logoet. Baggrundsfarven trykkes ud til kanten så emballagens særskilte farve tildækkes af trykfarve. 

Tryk med raster betyder, at billedet der trykkes er opbygget af små punkter og prikker. Trykketeknikken er kendt fra gamle dage med avistryk i sort/hvid hvor billederne blev trykt som små sorte prikker. Ved tryk med raster vil man ikke lægge mærke til at der er trykt i form af små prikker med mindre man kigger trykket helt tæt på. Jo grovere rasteret er, jo mindre virkeligt vil trykket se ud medmindre man ser det på længere afstand. 

Tryk med ophold betyder at klichéen der trykke farven på eks. din tape vil efterlade en lille linje/mellemrum uden tryk for hver gang at valsen (rullen) har roteret en omgang med farve. 

Stanseform til pap, plast og papir gør at emballagen for sin endelige form. Materialet skæres med stanseformen og herefter ses det endelige udsnit af emnet, for eksempel en postæske i (flad) plano format, der ikke er foldet til en kasse endnu. Stanseformen fungerer lidt ligesom en kageudstikker, man anvender til at stikke julesmåkagerne ud med for, at give dem en form.

Udstansning anvendes eksempelvis til udstandsede huller bæreposer af plast. Stanseformen skærer hul i plasten hvor hanken skal placeres på posen. 

Svejsning i emballage anvendes ofte på plastmaterialer. Her smeltes flere emner sammen, og svejsningen består af en varmebehandling. Plastikposer er oftest svejset sammen i siderne, så posen kan rumme indhold. Cellofanposer er tilmed ofte svejset sammen på bagsiden og i bunden, og konsumenten kan anskaffe en posesvejser, så cellofanposerne kan lukkes og gøres lufttætte.
Jakodan
Jakodan
Inden du sætter din tryk ordre i gang er der en række ting, der skal være på plads. 
 
Korrektur betyder at du har mulighed for at gennemse tryk ordren inden denne godkendes til tryk. Korrekturen kan være en PDF fil, hvor du kan se detaljer på og du kan foretage de sidste rettelser inden produktionen sættes i værk. 

Tryk oplag er et term som oftest anvendes i forbindelse med tryksager som aviser og blade. Her angives hvor mange styk et givent magasin trykkes i. 

Minimumsbestilling er væsentligt at holde sig for øje, idet mange ønsker at få trykt emballage i 100 stk. Men oftest skal der noget mere volumen til. Logotape kan man eksempelvis bestille fra kun 36 ruller per ordre, hvilket gør det meget populært. 

Leveringstid betyder hvor lang tid der går før du får din vare, når korrekturen er godkendt og din ordre er sendt endeligt til tryk. Det er den tid trykkeriet eller producenten af emballagen skal bruge på, at fremstille din vare, evt. fremstille trykplade, stanseform eller lignende og sende den til din adresse. Den første fase med indhentning af tilbud, fremsendelse af logo filer og tryk filer medregnes altså ikke i leveringstiden.

Læs mere om hvilke produkter du kan få logotryk på her